Norrbotten i ett nationellt och internationellt perspektiv

Utvecklingen av länet är beroende av utvecklingen i Sverige, Europa och världen. Framtiden i Norrbottens län är en fråga som delvis avgörs på annat håll än på den regionala arenan. Därför måste man se länets möjligheter till utveckling i en större struktur.

Det finns ett flertal utmaningar. Dit hör de demografiska förändringarna, globaliseringen av ekonomin, klimatförändringar samt stigande energipriser. Även den feministiska dimensionen är en utmaning. Alla relevanta för Norrbotten.

Norrbottens län får en allt äldre befolkning. Detta tillsammans med en könsmässig skevhet, i synnerhet på mindre orter, försvagar samhällena. Ungdomar, särskilt unga kvinnor, flyttar. Skälen bakom utflyttningen handlar oftast om utbildningar och flytten går till högskole- och universitetsorter.

Den lokala arbetsmarknaden måste stärkas för att vända utflyttningen och skapa en bättre könsmässig balans. Den långsiktiga utmaningen är att skapa attraktiva arbeten och utvecklingsmöjligheter för ungdomar. Nya möjligheter öppnas inom exempelvis turism och upplevelseindustri och inte minst genom det stora generationsskifte som väntar. Vi behöver den samlade kreativitet som länets ungdomar bär på. Häri ligger en stor utmaning för både näringsliv och offentlig sektor. Flyttningsstudier visar att en tredjedel av utflyttarna från länet säger sig kunna flytta tillbaka om rätt betingelser ges.

Ur ett Europeiskt perspektiv är Norrbotten inte enbart en källa för råvaror och energi. Besöksnäringen och upplevelseindustrin är också viktiga tillgångar för framtiden.

Norrbotten måste satsa på forskning dels för att stärka befintligt näringsliv men också för att utveckla nya produkter och tjänster och skapa en långsiktig utveckling.

 

Den största och mest avgörande frågan för utvecklingen är uppbyggnaden av social välfärd och hållbar infrastruktur för transporter av information, gods och människor.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0